Pražská zoologická zahrada nedávno pozvala odvážlivce k ochutnávce hmyzích specialit. Jedna z návštěvnic akce se o ní rozhodla napsat krátký text.

 

REKLAMA

Malá kulinářská reportáž z pražské zoo

Jsem autorkou studentského kulturního projektu Kultura v hl. m. Praha. Při svých prázdninových toulkách po svém rodném městě, kterým je Praha, jsem před čtrnácti dny navštívila pražskou zoo, kde mne oslovila zajímavá akce. Přináším z ní čtenářům Pražských zpráv krátkou reportáž.

O víkendu ve dnech 22. a 23. července 2017 se uskutečnila velmi neobvyklá akce Dny hmyzožravců v Zoo Praha, která má ovšem svoji dlouholetou tradici a každoročně se koná v období prázdnin. Návštěvníci mohou v tyto dny ochutnat hmyzí delikatesy připravené ze švábů či hmyzích larev. Budu k Vám zcela upřímná, když Vám sdělím, že v minulém roce jsem neměla odvahu hmyzí speciality ochutnat. Nicméně, o letošních prázdninách mě zájem návštěvníků pražské zoo přesvědčil natolik, že jsem se odvážila hmyzí pochoutky také pozřít. Na základě této zkušenosti mohu potvrdit, že jsou hmyzí delikatesy skutečnou pochoutkou, která by neměla uniknout pozornosti Středoevropana.

Ač se nám může zdát pojídání larev a obdobných hmyzích potvůrek barbarské a nečisté, měli bychom si uvědomit, že obdobný postoj k našim jídelním zvyklostem mohou mít například obyvatelé Afriky. Rovněž v našich krajinách je spousta specialit, které mohou v jiných národech vyvolávat jisté opovržení nebo jen pouhé nepochopení. Jen si vzpomeňme například na obalované květy bezinek. Není snad tato specialita českých domácností pro jiné národy také možnou kulinářskou kuriozitou?

Na závěr bych čtenářům nabídla malou kulinářskou fotografii

dny hmyzozravcu v zoo praha KRYLLOVA

Ivana Kryllová

REKLAMA