laboratorPřípadů kampylobakteriózy, tedy onemocnění z nedostatečně upraveného především drůbežího masa, na Táborsku přibývá. Podle výsledků Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) je jich jen za letošní rok v okrese na 118. Loni měli hygienici nahlášeno 95 takových případů. Většinou jde ale o onemocnění, které si lidé způsobí sami při grilování či opékání masa. Podle odborníků je nyní velmi moderní pravidelné grilování. Problémem však je, že konzumenti nevědí jak správně grilovat a kdy maso z ohně sundat tak, aby bylo zbaveno všech zdraví ohrožujících bakterií. Konkrétně vir kampylobakteriózy může být zlikvidován v teplotě nad 80 stupňů Celsia.

Příznaky tohoto onemocnění jsou průjmy, zvracení, nevolnosti. Takový člověk by měl být v klidu, měl by hodně pít a měl by držet dietu. Při dalších komplikacích by měl okamžitě vyhledat lékaře.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce se ale zabývá i stížnostmi občanů na provozovatele prodejen a rychlých občerstvení.

“Během posledních dvou měsíců jsme provedli přes 570 kontrol u různých podnikatelů, některé z nich také na základě stížností lidí. Přijali jsme 51 podnětů spotřebitelů, z nichž tři byly předány k vyřešení krajským veterinárním správám a tři hygienikům,“ řekla Magda Miloševičová ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce Tábor.

Nevyřešených podnětů má SZPI celkem 14. Jde o nedávno zaevidované, nebo o ty, kde bylo nutné odebrat vzorek a čeká se na výsledky z laboratoře.

Na Táborsku bylo také za první letošní pololetí zjištěno 26 případů salmonelózy. Je to o deset případů méně než vloni. I zde pak spolupracuje SZPI s Krajskou hygienickou stanicí, která následně provádí kontroly ve vývařovnách a jiných provozovnách společného stravování či v restauracích.

Zdroj: MEDIAFAX

REKLAMA
REKLAMA