Obchodníci v Jihočeském kraji nejvíce zvýšili ceny jablek. Výrazně levnější jsou naopak papriky, jak vyplývá z údajů zveřejněných v pátek Českým statistickým úřadem (ČSÚ).
V Jihočeském kraji mezi 3. a 17. srpnem zdražilo deset z 26 sledovaných potravin, 11 jich naopak zlevnilo. Cena vepřové pečeně s kostí, polotučného pasterovaného mléka, eidamské cihly, krystalového cukru a mrkve se nezměnila.
Nejvýraznější zdražení v kraji zaznamenali statistici u jablek, a to o 18,5 procenta. Kilogram se nyní prodává za 28,94 koruny. K dalším potravinám, které v Jihočeském kraji zdražily, patří například kuřata kuchaná celá, netučný bílý jogurt, rostlinné máslo, vaječné těstoviny či přírodní minerální voda uhličitá.
Nejvíce zlevnily papriky, a to o 20,9 procenta. Kilogram tak stojí 37,12 koruny. Jihočeští prodavači zlevňovali také například hovězí maso zadní bez kosti, šunkový salám, rýži loupanou celozrnnou, chléb konzumní kmínový, konzumní brambory či žluté banány.
Za poslední dva týdny obchodníci v České republice nejvíce zdražili jablka, o 13,4 procenta na 28,63 koruny za jeden kilogram. Dražší jsou i kuřata, přírodní minerální voda a bílý jogurt, mírně nahoru šla také cena eidamu, těstovin či piva. Naopak nejvíce zlevnily papriky, a to o 17,3 procenta na 39,66 koruny za kilogram. Spolu s paprikami snížili čeští obchodníci také cenu hovězího masa, vajec, kmínového chleba nebo brambor.
zdroj: MEDIAFAX
ČSÚ: V jižních Čechách nejvíce zdražila jablka, dolů šla cena paprik
- Podrobnosti